Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij dat de energiemarkt zich klaar maakt voor Europese noodmaatregelen. Deze week in het marktrapport behandelen we dat Europa voorlopig nog geen prijsplafond gaat implementeren. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Lange termijn

Afgelopen week besloot Duitsland dat het twee kernreactors tot april 2023 in gebruik zal houden. Duitsland heeft afgelopen jaren de meeste kerncentrales gesloten en de laatste kerncentrales zullen tot het eind van dit jaar operationeel zijn. Twee reactors met een totale capaciteit van zo’n 2,8 GW worden volgend jaar in de reserve gehouden zodat er een beroep op kan worden gedaan indien er te weinig opwekcapaciteit is. De prijs van het gascontract voor levering in 2023 ging met bijna 10 euro omhoog en sloot op 189,8 €/MWh. De prijs voor CO2 zakte echter met 12 euro weg en sloot op 68,7 €/MWh. Desondanks ging het Nederlandse stroomcontract voor levering in 2023 met ruim 22 euro omhoog en sloot op bijna 400 €/MWh.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Afgelopen vrijdag kwamen alle Europese ministers voor Energie in Brussel samen om maatregelen te bespreken voor de huidige energiecrisis. Verschillende maatregelen waaronder een prijsplafond voor (Russisch) gas werden besproken. Uiteindelijk was er niet genoeg steun voor het implementeren van een prijsplafond voor Russisch gas. Rusland had al gewaarschuwd dat het de gaskraan volledig stop zou zetten indien er sancties zouden worden opgelegd aan het land. De landen die nog Russisch gas ontvangen, zoals Hongarije, waren tegen een prijsplafond. Daarnaast werd er beargumenteerd dat een prijsplafond op gas zou kunnen resulteren in minder LNG import waardoor de leveringszekerheid in het geding komt. De gasprijs bewoog nauwelijks. Ten opzichte van de week ervoor daalde het gascontract voor levering in oktober slechts met 3 euro en sloot op 204,5 €/MWh. De prijzen van de stroomcontracten voor levering in de volgende maanden daalden echter significant. Zo daalden de Nederlandse stroomcontracten voor november en december met respectievelijk 95 en 87 euro en sloten op 535 €/MWh en 536 €/MWh. De gemiddelde Nederlandse stroomprijs van afgelopen week zakte ook met 66 euro weg ten opzichte van een week eerder.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*