Deze week in de rubriek ‘Nieuwberichten uit de energiemarkt’ kijken we naar het (volledig) sluiten van Nord Stream 1.

Onderhoud vanaf 11 juli

Vanaf vandaag, 11 juli, gaat de Nord Stream 1 naar verwachting 10 dagen in onderhoud. Dat betekent dat er geen gas richting Europa zal komen door één van de belangrijkste gaspijpleidingen in Europa. De laatste tijd draaide deze gaspijpleiding op 40% van de totale capaciteit door naar verluid een kapotte turbine die niet op tijd terug kon zijn uit Canada. Veel partijen zijn bang dat Rusland deze mogelijkheid aangrijpt om de gastoevoer volledig te stoppen voor een langere periode, al is dat enkel speculatie op dit moment. Zo gaf ook Rob Jetten (Minister voor Klimaat en Energie) aan. Meer lezen hierover? Bekijk hier het bericht van de NOS.

Effect op de prijzen

Afgelopen tijd zijn de prijzen al meer dan verdubbeld na het nieuws over de beperkte gasaanvoer via de Nord Stream 1. Op 13 juni 2022 sloot de TTF-prijs voor levering volgende maand nog op 83,4 €/MWh. Afgelopen vrijdag sloot dat contract op 169 €/MWh. De onderhoudsperiode in combinatie met de verminderde capaciteit zorgt voor veel onzekerheid. Canada heeft aangekondigd dat de gerepareerde turbine terugkeert naar Duitsland waardoor de capaciteit van de pijpleiding weer verhoogd kan worden. De Canadese regering zou toestemming hebben gegeven als vrijstelling voor de opgelegde sancties tegen Rusland. De opgelegde sancties tegen Rusland waren naar verluidt in eerste instantie het probleem van de vertraging.

Eerdere berichtgeving over de problemen aan de Nord Stream 1 leest u via onze rubriek Nieuwsberichten uit de energiemarkt. Blijf via een update op de hoogte of meld u zich hieronder aan en ontvang wekelijks gratis het marktrapport in uw mailbox.

Aanmelden wekelijkse marktrapport

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang gratis het wekelijkse marktrapport in uw mailbox.

Heeft u een vraag?

Onze marktanalist helpt u graag verder.  Stel u vraag rechts in het formulier en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*