Afgelopen week bespraken we dat het advies om aardgasveld Groningen voorlopig niet te sluiten. In het marktrapport van deze week gaan we verder in op onder andere Nederland dat waarschuwt voor overhaaste hervorming van de Europese stroommarkt.

Korte termijn

Aan het begin van vorige week kampten zowel Nederland als Duitsland met een verhoogde vraag naar stroom die door conventionele centrales moest worden opgevangen omdat er een beperkte hoeveelheid windopwek was. Daarnaast zakten gedurende de week de temperaturen in Frankrijk en liep de vraag naar stroom daar geleidelijk op. Aan het begin van de week hadden we in Nederland eveneens te maken met een verhoogde zonopwek waardoor de spotprijzen in de middaguren relatief goedkoper waren dan de prijzen in onder andere Duitsland en Frankrijk. Vanaf donderdag was er met name in Duitsland meer wind waardoor de spotprijzen iets naar beneden gedrukt werden.

Uiteindelijk was de Nederlandse gemiddelde spotprijs 149,6 €/MWh en lag deze 20 euro hoger dan de week ervoor. De gemiddelde day-ahead gasprijs kwam vorige week uit op 56,3 €/MWh en lag daarmee op hetzelfde niveau als een week eerder.

Kijkend naar de contracten voor de komende maanden zagen we de gasprijzen verder wegzakken. Vooralsnog hebben we te maken gehad met een relatief milde winter in Europa en zijn de gasopslagen voor deze tijd van het jaar goed gevuld. Het contract voor maart werd 4 euro goedkoper en sloot op 54 €/MWh. April zakte 4,4 euro weg en sloot de week af op 54,6 €/MWh. CO2 zakte iets terug nadat het een week eerder flink gestegen was en kwam uit op 93 €/EUA.

De Nederlandse stroomprijzen voor de komende maanden kwamen afgelopen week af. Maart werd 7 euro goedkoper en sloot de week af op 134,5 €/MWh. April leverde ruim 6 euro in en sloot op 136,8 €/MWh.

De clean spark spread (CSS) voor zowel maart als april kwam uit op respectievelijk -1,9 en -0,9 €/MWh en blijft daarmee negatief ondanks dat deze iets toenam.

Electricity (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Note: Gas prices are listed in €/MWh (100 €/MWh is equal to 0.97694 €/Nm3, based on a conversion formula/factor 35.17 / 3600 = 0.0097694).

Lange termijn

Afgelopen week waarschuwden verschillende Europese landen, waaronder Nederland, voor een overhaaste herziening van de Europese stroommarkten. Vorig jaar liepen de stroomprijzen hard op door de prijsexplosie van gas en werd er door meerdere politici gepleit voor een herziening. De landen beargumenteren onder andere dat er slechts kleine veranderingen nodig zijn en dat een volledige hervorming de bereidheid om te investeren in hernieuwbare stroomvoorzieningen zou kunnen doen afnemen.

Op Europees niveau was er een discussie gaande tussen met name Frankrijk, Duitsland en Spanje over de toekomst van waterstof. Frankrijk, dat sterk afhankelijk zal zijn van kernenergie in de toekomst, wil dat waterstof dat in de toekomst wordt geproduceerd met kernenergie wordt aangemerkt als “groen” op Europees niveau maar voelt zich niet gesteund door Duitsland en Spanje. Hierdoor zou onder andere een toekomstig project waarbij een waterstofpijpleiding die via Spanje naar Frankrijk en vervolgens naar het hart van Europa zou gaan flinke vertraging kunnen oplopen.

Voor 2024 zakte de gasprijs weg. Deze zakte met ruim 4 euro weg naar 60,4 €/MWh. CO2 zakte met slechts 0,2 euro weg naar 97,3 €/EUA. De voorgenoemde ontwikkelingen vertaalden zich in het goedkoper worden van het Nederlandse stroomcontract voor volgend jaar. Deze werd bijna 12 euro goedkoper en sloot op 152,5 €/MWh. De CSS ging 3 euro naar beneden maar is nog altijd licht positief en kwam uit op 2,3 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*