Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt. Vorige week behandelde wij de Russische tegensancties die zorgden voor kortstondige volatiliteit op de gasmarkt. De EU heeft Rusland sancties opgelegd, echter lijkt het openen van roebelrekeningen niet in strijd met deze sancties. Deze week vertellen we het effect daarvan op de prijzen.

Lange termijn

Polen, Bulgarije en Finland ontvangen geen gas meer van Rusland nadat zij besloten om niet in roebels te willen betalen. Desalniettemin zouden Italië en Duitsland tegen bedrijven hebben gezegd dat het openen van roebelrekeningen om gas mee te kopen niet in strijd zou zijn met de door de EU opgelegde sancties aan Rusland. Volgens Reuters zouden enkele bronnen dit bevestigd hebben. Het openen van roebelrekeningen zorgt ervoor dat klanten kunnen betalen in euro’s of een andere valuta, waarna deze gewisseld worden tegen roebels door de bank en aan Rusland worden overgemaakt. Uiteindelijk daalden de gasprijzen. Zo daalde de gasprijs voor 2023 met 2,7 €/MWh naar 75,7 €/MWh. De CO2-prijs deed een flinke stap terug na de aankondiging van mogelijke veranderingen aan het EU-ETS systeem en daalde met 8,1 €/EUA naar 83,3 €/EUA. De kolenprijs voor 2023 steeg wel hard en nam toe met 24,5 €/Ton naar 240 €/Ton. De stroomprijs voor 2023 nam af met 4 €/MWh naar 182,6 €/MWh. De CSS steeg met 5 €/MWh, de CDS daalde met 6 €/MWh.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Het Nederlandse stroomnet heeft afgelopen week problemen gekend en stond meerdere malen onder druk. Zo werd drie keer de systeemtoestand ‘alert’ afgekondigd en zelfs eenmaal de systeemtoestand ‘emergency’. Het zeer wisselvallige weer van vorige week speelde hier waarschijnlijk een rol in. De gemiddelde stroomprijs ging met 26,3 €/MWh omhoog naar 194,8 €/MWh, wat onder andere werd veroorzaakt door een beperkte windproductie. De gemiddelde gasprijs bleef relatief stabiel en kwam op iets hoger uit dan 90 €/MWh. De gasprijs voor levering in juni ging wel hard onderuit en daalde met ruim 9 €/MWh naar 87,5 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Aanmelden wekelijkse marktrapport

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang gratis het wekelijkse marktrapport in uw mailbox.

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*