Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt. Vorige week behandelde wij de brand in texas bij een LNG-facilliteit. Deze week in het marktrapport behandelen we Duitsland dat noodmaatregelingen heeft aangekondigd nadat Rusland de gastoevoer verder heeft beperkt. Wat voor effect heeft dit gehad op de prijzen?

Lange termijn

De prijzen voor de lange termijn trokken zich op aan de ontwikkelingen beschreven bij de korte termijn. Ondertussen is Duitsland bezig om noodmaatregelen te treffen om gas te besparen en de gasopslagen te vullen. Zo zullen kolencentrales meer kunnen draaien en zullen industriële gasverbruikers financieel gestimuleerd worden om op bepaalde momenten geen gas te gebruiken. De stijging van CO2 was relatief beperkt vergeleken met de rest en steeg met 1,8 €/EUA naar 85,6 €/EUA. Deze herstelde nadat de prijs vorige week hard afkwam na een afwijzing van het nieuwe reductiedoel in het Europees Parlement. De gasprijs voor 2023 steeg met 6,3 €/MWh tot 86,1 €/MWh. De kolenprijs steeg mee met gas en nam toe met 49 €/Ton naar ruim 250 €/Ton. De stroomprijs voor 2023 voor de levering in Nederland ging met 24,3 €/MWh de lucht in en nam toe tot 207 €/MWh. De CSS steeg met 4,6 €/MWh, de CDS leverde 1,6 €/MWh in.

 

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

De prijzen schoten op dinsdag de lucht in nadat bekend werd dat de gastoevoer verder beperkt werd. Via de Nord Stream 1, één van de belangrijkste pijpleidingen richting Europa, werd er voor slechts 40% van de totale capaciteit aan gas geleverd. In de dagen die daarop volgden steeg de prijs voor het juli-contract kortstondig tot 150 €/MWh. Het contract sloot vrijdag op 118,5 €/MWh, wat een stijging van bijna 34 €/MWh was ten opzichte van een week eerder. De gemiddelde gasprijs steeg ook hard en nam toe met 24,1 €/MWh tot 104,33 €/MWh. De stroomprijs voor juli ging eveneens hard de lucht in en steeg met bijna 58 €/MWh naar 241,4 €/MWh. De gemiddelde stroomprijs ten opzichte van de week ervoor ging met 51,6 €/MWh de lucht in en kwam uit op bijna 200 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*