Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt. Vorige week behandelde wij de invloed van het openen van roebelrekeningen wat niet in strijd leek te zijn met de door EU opgelegde sancties. Deze week in het marktrapport behandelen we het contrasterend beeld wat we afgelopen weekend op de Nederlandse spotmarkt zagen, dat werd veroorzaakt door de alsmaar toenemende invloed van wind en zon.

Lange termijn

De meeste Europese landen zijn inmiddels begonnen om hun gasopslagen te vullen en er komt nog steeds LNG richting Europa. Ondertussen blijft het de vraag of er wel voldoende alternatieven zijn om Russisch gas op de korte termijn te kunnen vervangen. Daarnaast is het waarschijnlijk dat de vraag naar LNG vanuit Aziatische landen binnenkort ook op gang zal komen. Het gascontract voor 2023 ging met 3 euro omhoog en sloot op 78,6 €/MWh. Voor 2023 daalde het kolencontract bijna 13 euro en sloot op 202,6 €/Ton. CO2 daalde met 4,3 €/EUA en sloot op 87 €/EUA. Het Nederlandse stroomcontract voor 2023 kroop met 6,5 euro iets omhoog en sloot op 189,1 €/MWh. De CSS steeg met 4,1 €/MWh en de CDS nam toe met 10,6 €/MWh.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Aanmelden wekelijkse marktrapport

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang gratis het wekelijkse marktrapport in uw mailbox.

Korte termijn

Afgelopen weekend zagen we een zeer contrasterend beeld op de Nederlandse spotmarkt, dat mede veroorzaakt werd door de alsmaar toenemende invloed van wind en zon. Zo was de Nederlandse spotprijs voor zaterdag 66,8 €/MWh en waren er door de verwachte hoeveelheid zon en wind van 09:00 tot en met 18:00 louter negatieve prijzen, met een bodemprijs van -84,4 €/MWh. De zondag sloot daarentegen zo’n 100 euro hoger op 165,41 €/MWh met als bodemprijs 120 €/MWh.  Ook was de onbalansmarkt vanaf woensdagavond zeer volatiel. Door de combinatie van minder vraag tijdens hemelvaart en meer aanbod van stroom door wind en zon stonden een aantal centrales waarschijnlijk niet aan, waardoor afwijkingen in de voorspellingen van zon- en windopwek moeilijker op te vangen zijn door de centrales die wel draaien. De gemiddelde stroomprijs was 136,8 €/MWh en lag daarmee zo’n 60 euro lager dan de week ervoor. De gemiddelde gasprijs zakte met 9 euro naar 81,2 €/MWh.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*