Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij al de hoogste stroomprijs ooit in het Verenigd Koninkrijk door lage temperaturen en weinig windopwek. Deze week in het marktrapport gaan we in op de stroom en gasprijzen die zakken na en zeer koude periode. We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Korte termijn

Vorige week was wederom een week met weinig windopwek en zagen we de temperaturen verder wegzakken tot onder het nulpunt. De vraag naar stroom was dan ook hoog waardoor vrijwel ieder uur van maandag tot vrijdag gascentrales prijszettend waren. De gemiddelde wekelijkse Nederlandse spotprijs was uiteindelijk 12 euro duurder dan de week ervoor en kwam uit op 370,1 €/MWh. Naarmate het weekend dichterbij kwam en met een warmere periode in het vooruitzicht zakte de day-ahead gasprijs naar beneden. De wekelijkse gasprijs lag hierdoor bijna 9 euro lager dan de week ervoor en was 132,9 €/MWh.

Voor Frankrijk was het op maandag en dinsdag de vraag of er wel genoeg opwekcapaciteit beschikbaar was om te kunnen voldoen aan de vraag naar stroom die flink toenam door de kou. Achteraf waren er geen problemen en kon het land onder andere door stroomimport en meerdere kernreactors die terug op het stroomnet kwamen voldoen aan de totale vraag. Het Verenigd Koninkrijk had twee kolencentrales uit de reserves geïnstrueerd om stand-by te staan op maandag om eventueel stroom te leveren op het moment dat het aanbod van stroom niet toereikend zou zijn.

Voor de komende maanden zagen we de prijzen louter zakken. Zo zakte het gascontract voor januari met ruim 24 euro en sloot op 115,5 €/MWh. Voor diezelfde periode viel de kolenprijs met bijna 50 euro naar beneden en sloot op 193,3 €/Ton. Het Nederlandse stroomcontract voor die maand zakte dan ook hard weg: deze sloot ruim 90 euro lager op 294,1 €/MWh.

 

Elektriciteit (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

Lange termijn

De Europese Commissie zou naar verluidt overwegen om het prijsplafond voor inframarginale inkomsten permanent te maken. De EU heeft enkele weken terug lidstaten te opdracht gegeven om per 1 december een inframarginale heffing op inkomsten boven de 180 €/MWh te implementeren, waarbij verschillende landen er voor kozen om het plafond te verlagen en met terugwerkende kracht te laten gelden.

De langetermijncontracten hadden ook te maken met prijsdalingen. Zo werd de gasprijs voor 2023 ruim 23 euro goedkoper en sloot op 116,7 €/MWh. Kolen zakten met 46 euro weg tot 192,2 €/Ton. CO2 daalde met 4 euro en sloot op 87,4 €/EUA. De stroomprijzen daalden mede door het goedkoper worden van grondstoffen: het Nederlandse stroomcontract kwam met bijna 70 euro af en sloot op 283,7 €/MWh. De clean en dark spark spreads zakten met respectievelijk 22 en 49 euro weg tot 29,4 en 140,9 €/MWh. Voor 2024 zagen we de clean spark spread zelfs wegzakken tot -10 €/MWh na een daling van bijna 27 euro.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*