Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelde wij de hoge temperaturen die de stroomprijzen deden doen oplopen. Deze week in het marktrapport behandelen we Rusland dat de gaskraan verder dichtgedraait. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen gehad op de stroomprijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Lange termijn

Doordat Rusland de gastoevoer naar Duitsland heeft gereduceerd heerst er veel onzekerheid op de markt. Duitsland heeft inmiddels als nieuwe doelstelling om 95% van de gasvoorraden gevuld te hebben voor 1 november maar de Duitse energietoezichthouder meldt dat het bijna niet mogelijk zal zijn om dit voor elkaar te krijgen zonder nieuwe maatregelen. De Duitse gasvoorraad is momenteel voor ongeveer 68% gevuld. Voor 2023 ging het gascontract met 17 euro omhoog en sloot op 149,5 €/MWh. Het Nederlandse stroomcontract ging met 27 euro omhoog en sloot op 322,9 €/MWh. CO2 kroop met bijna 2 euro iets omhoog en sloot op 80,8 €/MWh. De CSS en CDS voor 2023 gingen met respectievelijk 7,5 euro omlaag en 18,5 euro omhoog.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Afgelopen week schoot de gasprijs omhoog nadat Rusland de gaskraan wederom afkneep richting Duitsland. Er wordt nog maar 20% van de totale capaciteit van de Nord Stream 1 benut. De gasprijs voor een maand vooruit stond enkele dagen boven de 200 €/MWh maar sloot uiteindelijk op 192,7 €/MWh waarmee het zo’n 32 euro hoger lag dan een week eerder. Mede hierdoor lag de gemiddelde wekelijkse Nederlandse stroomprijs van 355,3 €/MWh 27 euro hoger dan een week eerder. Ook zagen we door de toename in de gasprijs voor de komende maanden de stroomcontracten toenemen in prijs. De Nederlandse stroomcontracten voor levering in september en oktober namen met meer dan 30 euro toe tot respectievelijk 385,4 en 395 €/MWh. De kolencontracten voor de komende maanden namen ook toe in waarde. Meer Duitse kolencentrales mogen sinds enkele weken weer deelnemen aan de groothandelsmarkt maar door lage rivierstanden is de aanvoer van kolen beperkt. Duitsland wil hierdoor de transport van kolen via spoorlijnen prioriteit geven.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*