Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij dat de gasopslagen nagenoeg vol zitten. Deze week in het marktrapport gaan we in op Duitsland dat de knoop door hakt: de kerncentrales blijven toch langer open. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Korte termijn

Vorige week besloot de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dat de laatste drie kerncentrales in Duitsland alsnog langer openblijven. Dit terwijl de Duitse regering enkele dagen daarvoor nog het wetsvoorstel dat hier op toezag had verworpen. Uiteindelijk zullen de kerncentrales tot en met 15 april 2023 mogen draaien. Om dit te kunnen bewerkstelligen zullen deze op verschillende momenten zo’n 2 weken in onderhoud moeten gaan. Verder uitte de Franse netbeheerder RTE zorgen over de aanhoudende stakingen die plaatsvinden in Frankrijk. Meerdere kerncentrales zagen hierdoor hun geplande opstartdatum met 2 tot 3 weken verschoven worden. Het voortduren van de stakingen zou dan ook de beschikbaarheid van (kern)centrales in de winter negatief kunnen beïnvloeden. Tegelijkertijd zagen we de gasprijs wederom flink wegzakken. De gemiddelde wekelijkse prijs lag rond de 60 €/MWh en was daarmee 33 euro goedkoper dan de week ervoor. De gemiddelde Nederlandse stroomprijs van 135,6 €/MWh was mede hierdoor zo’n 72 euro goedkoper dan een week eerder. Door het dalen van de gasprijs zien we nu dat gascentrales goedkoper zijn geworden dan kolencentrales als het gaat om het produceren van stroom. De gascontracten voor levering in november en december zakten ook flink weg. Deze leverden respectievelijk 28 en 14 euro in en sloten op 113,6 en 144,6 €/MWh. Het Nederlandse stroomcontract voor levering in november zakte met 51 euro weg naar 273,1 €/MWh.

Elektriciteit (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

Lange termijn

Tegen het einde van vorige week werd bekend dat de Europese Unie heeft ingestemd met de plannen van de Europese Commissie om collectief gas in te gaan kopen. Zo zou er begin 2023 een TTF-equivalent moeten worden gecreëerd voor de LNG markt dat dient als benchmark. Europese landen zullen 15% van het volume dat nodig is om de Europese gasvoorraden voor 90% te hebben gevuld tegen 1 november volgend jaar gezamenlijk moeten aanschaffen. De additionele volumes kunnen landen individueel inkopen. Van een prijsplafond op gas is nu nog geen sprake. Het gascontract voor levering in 2023 daalde met 8 euro en sloot op 147,2 €/MWh. CO2 bewoog nauwelijks en sloot slechts 1 euro hoger op 71,6 €/EUA. Het kolencontract voor volgend jaar sloot eveneens 8 euro lager op 244,3 €/Ton. Deze dalingen vertaalden zich in een prijsdaling van het Nederlandse CAL-23 stroomcontract. Deze zakte met bijna 28 euro weg naar 351,9 €/MWh. Met name het eerste kwartaal van 2023 werd goedkoper: deze zakte met 41 euro weg naar 425,7 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*