Deze week in de rubriek ‘Nieuwberichten uit de energiemarkt’ besteden we aandacht aan de enorme volatiliteit die plots weer wordt weergegeven door de beperkte gastoevoer uit Rusland. Problemen aan de Nord Stream 1 en in mindere mate de brand in een LNG-faciliteit in de VS boezemde de markt direct angst in over de gastoevoer. Nederland en Duitsland nemen nu maatregelen, in het artikel leest u er meer over.

Problemen Nord Stream 1

Rusland heeft bekend gemaakt 40% minder gas te gaan leveren via Nord Stream 1, een van de belangrijkste gaspijpleidingen tussen Rusland en Europa. Dat zou komen doordat Siemens Energy te laat is met het leveren van compressorunits. De opgelegde sancties zouden het onmogelijk maken om de onderdelen (tijdig) terug naar Rusland te krijgen. Er zou in plaats van 167 miljoen kubieke meter gas per dag maar 100 miljoen kubieke meter gas per dag richting Europa kunnen komen. Als reactie schoot de gasprijs omhoog op dinsdag 14 juni en steeg ook de dagen daarna flink door. Donderdag 16 juni tikte het juli-contract zelfs de 150 €/MWh aan terwijl dit contract op maandag 13 juni nog sloot op 83,4 €/MWh, dat betekende dus een stijging van bijna 80% in een aantal dagen. Donderdag sloot het contract weer wel een stuk lager met een sluitprijs van 124,4 €/MWh, waarmee de enorme volatiliteit weer volledig terug was nadat we vanaf begin mei in wat rustiger vaarwater terecht waren gekomen.

Brand in de VS

Een week eerder leidde een brand bij LNG-faciliteit Freeport in de Verenigde Staten al voor zorgen over gasleveranties. De faciliteit is goed voor de verwerking van circa 20% van alle LNG in de Verenigde Staten en de faciliteit ligt er komende tijd uit naar aanleiding van de brand. De rust was echter snel weer teruggekeerd, toen kwam de verminderde gastoevoer uit Rusland waarmee de rust opeens verdwenen was en de angst terug.

Duitsland wil kolencentrales extra inzetten als noodplan

Het Duitse kabinet komt met maatregelen voor de energievoorziening. Ze willen daarbij gascentrales zo min mogelijk inzetten voor de productie van elektriciteit en deze capaciteit zo veel als mogelijk vervangen voor kolencentrales. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de wettelijke eis van 90% vulling van gasvoorraden alsnog wordt gehaald, zelfs met de verminderde gasleveranties uit Rusland. Tevens wordt een veilingsysteem geopperd waarmee bedrijven geld kunnen verdienen aan het reduceren van gasverbruik.

Kabinet activeert Bescherm- en Herstalplan Gas

De eerste fase van het Bescherm- en Herstelplan Gas is geactiveerd door het Nederlandse kabinet, dat houdt in dat er een ‘vroegtijdige waarschuwing’ is afgegeven. Een maatregel om gas te besparen en het vullen van bergingen te kunnen continueren is het productieplafond van 35% van kolencentrales per direct verwijderd. Dat houdt in dat deze weer op volle capaciteit mogen draaien om zo de elektriciteitsproductie via gascentrales te verminderen door deze (deels) te vervangen door de productie door middel van kolencentrales. De totale capaciteit van Nederlandse kolencentrales is zo’n 4 gigawatt en daarmee niet genoeg om de volledige vraag naar elektriciteit te voldoen. In Duitsland werd de maatregel getroffen om inmiddels gestopte kolencentrales te herstarten met hetzelfde doel.

Tevens komt het kabinet met een gasbesparingsregeling, waarmee grootverbruikers tegen vergoeding het verbruik verminderen. Verder informatie zoals de opzet hiervan is nog niet bekend, dat zal later volgen.

Aanmelden wekelijkse marktrapport

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang gratis het wekelijkse marktrapport in uw mailbox.

Heeft u een vraag?

Onze marktanalist helpt u graag verder.  Stel u vraag rechts in het formulier en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*