Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij Duitsland dat de gasopslagen al voor 75% gevuld had, wat eerder was dan verwacht. Deze week in het marktrapport behandelen we de stroomprijzen die naar recordhoogte zijn gestegen wat komt door de hoge gasprijs. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Lange termijn

De gascontracten voor komend jaar en volgende jaren gingen afgelopen week wederom flink omhoog in prijs. Zo ging het gascontract voor levering in 2023 met 38 euro omhoog naar 229,8 €/MWh. De CO2 prijs voor 2023 nam met zo’n 9 euro toe tot iets boven de 100 €/EUA. Deze toenames werkten door in de Nederlandse stroomcontract voor volgend jaar: deze sloot zo’n 100 euro hoger op 510,8 €/MWh. De Nederlandse stroomcontracten voor het laatste kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar gingen ook de lucht in. Deze gingen met respectievelijk 119 en 146 euro omhoog en sloten op 601,7 en 625,4 €/MWh. Voor volgend jaar ging de CSS met bijna 12 euro omhoog naar 22,7 €/MWh en de CDS nam met 73 euro enorm toe tot 314 €/MWh.

Weekly changes

Base

Peak

Gas

CO2

Korte termijn

Afgelopen vrijdagmiddag meldde Gazprom dat er onderhoud aan de enige gasturbine die nog draait van de Nord Stream 1 zal plaatsvinden tussen 31 augustus en 2 september. Tijdens deze periode zal er geen gas meer vloeien naar Duitsland. Gazprom haalt aan dat de turbine om de 1000 uur aan inspectie onderhevig moet zijn zoals dat is voorgeschreven door Siemens. De gasprijs schoot na de aankondiging flink omhoog. Het gascontract voor levering in september ging met 42 euro omhoog naar 247,3 €/MWh. De hoge gasprijzen in combinatie met een week van zeer weinig wind en relatief weinig zon deed de gemiddelde Nederlandse stroomprijs tot recordhoogtes stijgen. De gemiddelde Nederlandse stroomprijs was 463,7 €/MWh en lag daarmee zo’n 104 euro hoger dan een week eerder. Afgelopen woensdag was een uitzonderlijke dag waarbij er weinig wind- en zonopwek was en mede hierdoor sloot de spotprijs op 539 €/MWh. Tegelijkertijd raakten de Baltische staten in de problemen waardoor het prijsplafond van 4,000 €/MWh geraakt werd in zowel Estland, Litouwen en Letland omdat er niet kon worden voldaan aan de vraag. Dit houdt in dat het prijsplafond in de rest van Europa met 1,000 euro zal toenemen naar 5,000 €/MWh binnen 5 weken. Als reactie hierop hebben de Baltische landen aangegeven hun stroomconsumptie te verminderen. Verder nam tegen het eind van de week het waterpeil in de Rijn in Duitsland flink toe na hevige regenval waardoor logistieke processen iets minder hinder zullen ondervinden.

Elektriciteit

Gas

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*