TenneT bracht recentelijk de jaarlijkse markt update uit over de elektriciteitsmarkt aangaande 2021. Deze week gaan we daar dieper op in en kijken naar de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar.

Voor de divergentie in de laatste maanden van 2021 zijn meerdere redenen. Wat onder andere een rol speelde is het relatief grote aandeel van (bruin)koolcentrales in Duitsland. Door een vrij hoge en stabiele hernieuwbare opwek bepaalde deze centrales vaak de prijs in de laatste maanden van 2021, die op dat moment goedkoper waren dan gascentrales. Hierdoor was de prijs in Duitsland vaak lager dan in omringende landen zoals Nederland en Frankrijk, die veel minder kolencapaciteit kennen. Een andere reden is het efficiency verschil van gascentrales. Zo kent Frankrijk bijvoorbeeld een vrij groot nucleair productiepark en vullen gascentrales vaak de daarboven benodigde vraag op. Echter zijn gascentrales in Frankrijk over het algemeen minder efficiënt en dus duurder dan in Nederland.

Bron: TenneT Annual Market Update 2021

Aanmelden wekelijkse marktrapport

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang gratis het wekelijkse marktrapport in uw mailbox.

Heeft u een vraag?

Onze marktanalist helpt u graag verder.  Stel u vraag rechts in het formulier en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*