Deze week in de rubriek ‘Nieuwsberichten uit de energiemarkt’ gaan we dieper in op de laatste gebeurtenissen die van invloed zijn op de energiemarkten. In dit artikel gaat onze marktanalist dieper in op de gasvoorraden en productiebeperking en blikken we vooruit op de komende winter. 

Het TTF-winter 2022-contract sloot rond 26 augustus 2022 op ongeveer € 345/MWh. Sindsdien zijn de prijzen aanzienlijk gedaald. Het TTF-winter 2022-contract is momenteel stabiel tussen de € 195-225/MWh al zorgen de recente beschadigingen van de NordStream pijpleidingen wel voor extra onzekerheden. Het lijkt misschien een forse daling van de prijzen, maar het is nog steeds veel hoger in vergelijking met de afgelopen jaren.

Gasvoorraad en productiebeperking

Gedurende de zomer was er onzekerheid over de gasvoorraad en gasopslag voor de komende winter. De netto-injecties in de opslag bleven echter stevig tijdens de zomermaanden. Dit kwam mede door de substantiële daling van de vraag naar industrieel gas wat begin september 2022 tot een opslagniveau leidde van 80% in de EU. De vraag daalde in augustus 2022 met bijna 30% in vergelijking met het jaar ervoor. De hoge gasprijzen hadden voor gasintensieve industrieën, zoals de kunstmest- of aluminiumbedrijven, een enorme impact op de productiekosten. Als gevolg hiervan werd deze sector gedwongen hun productie in te perken. Voor meststofbedrijven in de EU leidden de hoge gasprijzen tot productiebeperkingen van wel 70%!

Aanvulling LNG

De gasvoorraden kunnen tevens makkelijker worden aangevuld door de komst van de Floating Storage Regasification Units (FSRU’s) in de Eemshaven. Via deze FSRU’s kan Liquified Natural Gas (LNG) weer worden omgezet in gas en kan dan worden geinjecteerd in het Nederlandse gas transportsysteem en daarmee ook naar opslagen worden getransporteerd, zowel in Nederland als in omringende landen. Op het moment van schrijven ligt het gasopslagniveau in Duitsland bijna op 91%. Dit niveau kan voor ongeveer 3 maanden aan de vraag in Duitsland voldoen, zelfs zonder toevoer vanuit Rusland.

In de grafiek hiernaast geeft de zwarte lijn aan voor welk percentage die gasopslagen in Duitsland zijn gevuld (zie de percentages op de rechteras). De groene lijn geeft aan hoeveel er per dag wordt geinjecteerd of onttrokken. Zoals te zien is wordt er sinds april weer gevuld en is er ook een duidelijk week/weekend shape waarbij in weekenden er extra gevuld kan worden omdat er dan ook minder vraag is.

Beschikbaarheid en leveringszekerheid

Daarnaast heeft de Nederlandse overheid gas besparende aanbestedingen uitgeschreven die gericht zijn op het vergroten van de beschikbaarheid en leveringszekerheid van gas voor beschermde gebruikers, gascentrales en andere vitale processen. Het voornaamste doel van deze aanbesteding is dat er in geval van nood een vrijwillige afnamebeperking komt om de leveringszekerheid te garanderen.

Onzekerheid blijft bestaan

De gasprijzen liggen nog steeds boven de € 200/MWh omdat de markt ook andere risico’s in overweging neemt die de prijzen opnieuw zouden kunnen opdrijven. Eén van deze risico is de mogelijkheid dat de Russische toevoer helemaal tot een stilstand komt. Recentelijk heeft Gazprom bijvoorbeeld gehint op sancties op het Oekraïens gasbedrijf. Bovendien zijn de NordStream pijpleidingen voorlopig niet beschikbaar vanwege de beschadigingen. Daarnaast speelt de onzekerheid van het weer ook een grote rol. Met minder nucleaire beschikbaarheid in Duitsland en Frankrijk deze winter, zal een koudegolf de gasvraag voor verwarming laten toenemen. Ook zal dit leiden tot meer gasverbranding in de elektriciteitssector. Afgezien van de risico’s die samenhangen met het weer, blijft het de vraag of de opslag over het hele continent volgend jaar een gezond niveau zal bereiken zonder gas uit Rusland.

Heeft u een vraag?

Heeft u interesse om met ons in gesprek te gaan of heeft u een vraag. Wij nodigen u uit om dan het formulier in te vullen en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de energiemarkt? Ontvang dan iedere week een alert melding voor het marktrapport via e-mail. 

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*