Deze week in de rubriek ‘Nieuwsberichten uit de energiemarkt’ gaan we dieper in op de meest recente (geopolitieke) ontwikkelingen die zijn effect kende op de gasmarkt. Deze trok vervolgens de andere markten mee omhoog.

Wat gebeurde er zoal?

De spanning tussen Oekraïne en Rusland liep verder op. Een escalatie dreigt en zorgt voor de nodige onzekerheid op de gasmarkt. Daarnaast heeft Wit-Rusland wederom gewaarschuwd de gastoevoer door het land te stoppen indien er nieuwe sancties vanuit de EU opgelegd worden aan het land. Een andere gebeurtenis die zorgde voor angst in de markt zijn de lage vullingsgraden van de gasopslagen. De Europese gasopslagen zijn rond het moment van schrijven voor iets meer dan 60 procent gevuld, in Nederland is dit percentage slechts 45 procent.

Waarschuwing voor Rusland

De dreiging van Rusland om Oekraïne binnen te vallen is andere landen niet onopgemerkt gebleven. De G7, die bestaat uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, kwam zondag 12 december met een gezamenlijk statement waarin Rusland werd opgeroepen om diplomatieke kanalen te gebruiken en de situatie te laten de-escaleren. Verdere militaire ingrepen zouden absoluut niet worden getolereerd en leiden tot enorme gevolgen en hoge kosten.
Duitsland heeft zelf aangegeven dat Nord Stream 2 niet opengesteld zal worden indien de spanning aan de grens tussen Oekraïne en Rusland verder zou escaleren. Mocht het een politiek spel worden heeft Rusland ook nog een troef in handen. Het terugschroeven van de huidige gasleveranties richting Europa zal de angst op de markt doen toenemen, zeker gezien de lage vullingspercentages van gasopslagen in Europa.

Gasprijs omhoog gespoten

Deze oorzaken hadden een groot aandeel in de stijging die de gasprijs heeft gekend afgelopen week. Zo steeg het contract voor januari 2022 van maandag 6 december naar maandag 13 december met bijna 30 procent, waarmee de prijs sloot op een niveau van ruim 116 €/MWh. Deze stijgingen hebben we zelden eerder gezien. De sluitprijs van meer dan 116 €/MWh was daarmee ook direct de hoogste prijs ooit voor het gascontract voor de levering van de volgende maand.

Contact & Informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag advies? Neem eenvoudig contact met ons via het sturen van een e-mail naar zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met onze medewerkers via de chat rechtsonder in beeld.
Meer informatie over de ontwikkelingen op de energiemarkt ga dan rechtstreeks naar onze nieuwspagina via onderstaande button. Ook gaan we in op de factoren die van invloed zijn op de marktprijs.