Deze week in de rubriek ‘Nieuwsberichten uit de energiemarkt’ gaan we dieper in op het feit dat de EU de afhankelijkheid van Russisch olie en gas wil verminderen. De eerste stappen lijken hiervoor gezet.

LNG-deal met de VS

Vorige week vrijdag kwam naar buiten dat de VS en de Europese Commissie (EC) per direct een gezamenlijke taskforce voor energiezekerheid oprichten. Nadat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak, is de onrust omtrent de leveringszekerheid van gas en olie door Rusland toegenomen. Om die onzekerheid te beperken zoekt de EU nu naarstig naar een oplossing om de afhankelijkheid van Rusland te verminderen en wil de EU het importeren van fossiele brandstoffen in 2027 helemaal stoppen. Momenteel is Rusland nog goed voor zo’n 40% van de gasleveringen aan Europa.

De deal die gesloten is met de VS zorgt er in ieder geval nog voor dat er dit jaar voor  15 miljard kubieke meter liquefied natural gas (LNG) richting Europa komt om de EU te helpen. Afgelopen jaar kwam er zo’n 22 miljard kubieke meter LNG naar Europa, de 15 miljard komt daar nog bovenop. Tussen 2023 en 2030 zou er jaarlijks zo’n 50 miljard kubieke meter aan LNG naar Europa moeten komen. Analisten melden dat de LNG-faciliteiten in de VS al maximaal produceren, wat erop wijst dat de LNG normaal gezien elders op de wereld verkocht had geworden. De 15 miljard extra die dit jaar naar Europa komt valt in het niet bij de totale import van Russisch gas, die in 2021 rond de 155 miljard kubieke meter was. De eerste stappen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas lijken echter gezet.

Verplichte vullingsgraden gasopslagen en gezamenlijke inkoop gas

Recentelijk schreven we al over de verplichte vullingsgraden van gasopslagen. De EU heeft daarover nu ook een overeenstemming bereikt. De verplichte vullingsgraad komt neer op 90% van de capaciteit op 1 november van elk jaar. Het jaar 2022 wordt daarin gezien als transitie jaar en er gelden dus afgezwakte percentages, met name ook omdat de 90% vullingsgraad een enorme opgave zou worden om dit jaar te bereiken. Tevens wil de EU gezamenlijk gas in gaan kopen. Er moet een platform worden opgericht waarin landen en marktpartijen de vraag bundelen om vervolgens een gezamenlijke inkoop te faciliteren.

Contact & Informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag advies? Neem eenvoudig contact met ons via het sturen van een e-mail naar zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met onze medewerkers via de chat rechtsonder in beeld.

Meer informatie over de ontwikkelingen op de energiemarkt ga dan rechtstreeks naar onze nieuwspagina. Ook gaan we in op de factoren die van invloed zijn op de marktprijs.

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang gratis het wekelijkse marktrapport in uw mailbox.