Deze week in de rubriek ‘Nieuwsberichten uit de energiemarkt’ kijken we terug op een enerverende week. Uitzonderlijke prijsbewegingen deden zich voor en dat had meerdere oorzaken. We bespreken deze en laten zien wat de markten deden.

Wat gebeurde er in de markt?

Vorige week was uitzonderlijk. We begonnen de week al op enorm hoge prijzen, zo noteerde we op de maandag 135,5 €/MWh op de spot. Vervolgens steeg deze door naar een sluitingsprijs van rond de 184 €/MWh op zowel woensdag als donderdag. Uiteindelijke maakte de gasprijs een vrije val en sloot het weekend af op een prijs van 108,4 €/MWh. Afgelopen periode zijn er al vrij forse prijsbewegingen geweest, maar de prijsstijging én prijsdaling die we zagen komt zelden voor, laat staan binnen een week.

Prijsstijgingen

De prijzen liepen zoals hierboven genoemd flink op aan het begin van de week. De flows die uit Rusland kwamen zijn al langere periode beperkt. Enkel het gecontracteerde volume komt deze kant op, terwijl er ook nog altijd een deel op de groothandelsmarkt wordt ingekocht. Rusland lijkt daarmee de druk op te voeren op het proces om de Nord Stream 2 zo snel mogelijk operationeel te hebben. Poetin heeft een dag voor kerst persoonlijk nog aangegeven dat Europa deze hoge gasprijzen aan zichzelf te danken heeft en dat de Nord Stream 2 deze problemen kan verlichten. De onzekerheid door de toch al lage flows kreeg een boost doordat de Yamal-pijpleiding, die gas van Rusland door Wit-Rusland en Polen naar Noordwest-Europa stuurt, oostwaarts ging flowen waar dit de periode daarvoor juist westwaarts was.
Een andere oorzaak van de onzekerheid zijn de lage vullingsgraden van gasopslagen in Europa. In Europa zijn opslagen voor zo’n 56,5 procent gevuld, in Nederland ligt dit percentage beduidend lager met nog geen 37 procent. Het is afgelopen periode relatief koud geweest wat ervoor zorgde dat deze voorraden veelvuldig werden aangesproken.

Prijsdalingen

Na de absurde stijgingen ging de gasprijs ook weer uitzonderlijk hard naar beneden. Aan het einde van de week kwam het nieuws naar buiten dat er LNG-tankers onderweg zijn naar Europa. Dit nieuws zorgde ervoor dat het gevaar voor een tekort aan gas afnam en de prijzen daalde hard, er leek een sneeuwbaleffect te ontstaan. Tevens zorgden nieuwe mildere weersvoorspellingen ook voor een stuk afgenomen angst voor een gastekort. Uit de laatste voorspellingen blijkt dat het in januari een stuk warmer zal zijn dan gebruikelijk.
Gas is een belangrijke bron voor het produceren van elektriciteit. Door de grote daling in de gasprijs werkt dit dus ook door in de prijs voor elektriciteit, de kostprijs van gascentrales wordt simpelweg lager. Dat is goed te zien op momenten dat gascentrales de prijs zetten. Het contract voor januari 2022 liet dan ook een forse daling zien en nam af met 61,2 €/MWh naar 293,8 €/MWh.

Markt gesloten

Het is voor onze klanten momenteel niet mogelijk om prijzen vast te klikken vanwege de jaarafsluiting. Zorgt u er dus voor dat u medio januari 2022 weer klaar zit mocht u uw prijzen vast willen leggen of de marktontwikkeling wil volgen via het wekelijkse market report.

Jaaroverzicht

We staan op de drempel van een nieuw jaar. Het jaar 2021 bleek een bewogen jaar, op meerdere fronten. De gebeurtenissen die van invloed waren op de marktprijs hebben wij voor u in beeld gebracht.

Contact & Informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag advies? Neem eenvoudig contact met ons via het sturen van een e-mail naar zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met onze medewerkers via de chat rechtsonder in beeld.