Via ons wekelijkse marktrapport maken we marktontwikkelingen inzichtelijker en transparanter voor u. Wilt u meer verdieping? Lees het nieuws uit de energiemarkt.

Vorige week behandelden wij dat Duitsland dat de knoop heeft doorgehakt: de Kerncentrales blijven toch langer open. Deze week in het marktrapport gaan we in op de LNG-tankers die voor de Spaanse kust liggen te wachten op het juiste moment om lading te lossen. Wat voor effect hebben de laatste ontwikkelingen op de prijzen? We blikken via het marktrapport terug op vorige week.

Korte termijn

Afgelopen week zagen we wederom de gasprijzen zakken. Door de lage gasprijzen lijkt het erop dat LNG-tankers voor anker gaan voor de Spaanse kust en wachten op hogere prijzen. Daarnaast is EDF er in geslaagd om nieuwe loonafspraken te maken met de vakbonden. Stakingen zorgden ervoor dat onder andere het onderhoud aan sommige kerncentrales vertraging opliep. Al met al was de gasprijs afgelopen week gemiddeld 35,7 €/MWh, een daling van 24 euro ten opzichte van het gemiddelde van de week ervoor. Vorige week kwam de gemiddelde Nederlandse stroomprijs uit op 101,3 €/MWh wat een daling van 34 euro betekent ten opzichte van de week ervoor. Dit werd met name veroorzaakt door de daling van de gasprijs, waardoor gascentrales goedkoper zijn geworden dan kolencentrales. Er was een gemiddelde hoeveelheid zon en wind. Er was ook een lichte daling te zien in de prijzen van de gascontracten voor levering in december en januari. Deze daalden met zo’n 5 euro tot respectievelijk 139,3 en 144 €/MWh. CO2 werd echter een stuk duurder. Mede hierdoor zagen we de prijzen van Nederlandse stroomcontracten voor de eerdergenoemde maanden alsnog flink toenemen. Zo sloot het contract voor levering in december zo’n 27 euro hoger op 364 €/MWh en het contract voor levering in januari bijna 40 euro hoger op 499 €/MWh.

Elektriciteit (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

Lange termijn

De CEO van het Franse EDF heeft te kennen gegeven dat hij verwacht dat het bedrijf er in slaagt om de werkzaamheden aan meerdere kerncentrales op tijd af te ronden waardoor er in ieder geval voldaan wordt aan de verwachtingen die netbeheerder RTE heeft opgesteld met betrekking tot de totale beschikbaarheid van kernenergie komende winter. Daarnaast zijn de waterstanden van de reservoirs in het zuiden van Noorwegen na enkele weken van regenval en waterbesparing toegenomen. Desondanks moet er nog steeds water worden bespaard om er zeker van te zijn dat er genoeg water beschikbaar is voor het opwekken van stroom in de volgende maanden. CO2 werd afgelopen week flink duurder en nam na weken op hetzelfde prijsniveau te hebben gehandeld met bijna 13 euro toe tot 84,2 €/EUA. De gasprijs voor levering in 2023 viel met 5,4 euro naar beneden en sloot op 141,9 €/MWh. Het Nederlandse stroomcontract voor levering in 2023 nam met 23,5 euro toe tot 375,5 €/MWh. Voor 2023 nam de CSS met 30 euro toe tot 73,5 €/MWh en de CDS met 20 euro tot 223,5 €/MWh.

Weekly changes

Base (€/MWh)

Peak (€/MWh)

Gas (€/MWh)

Let op: de gasprijzen worden vermeld in €/MWh (100 €/MWh is 0,97694 €/Nm3, gebaseerd op een omrekenformule/factor 35,17 / 3600 = 0,0097694).

CO2 (€/EUA)

Benieuwd wat deze informatie kan betekenen voor uw bedrijf?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*