In de rubriek ‘Nieuwsberichten uit de Energiemarkt’ behandelen we andermaal het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Afgelopen dagen waren er de nodige ontwikkelingen nadat Rusland de onafhankelijkheid van de regio Loehansk en Donetsk officieel erkende. We praten u door de laatste ontwikkelingen.

Duitsland stelt certificering van Nord Stream 2 uit in reactie op ‘vredesmissie’ Rusland

Als reactie op het stationeren van militairen in de twee, door Poetin onafhankelijk erkende, regio’s Loehansk en Donetsk heeft Duitsland aangegeven het certificeringsproces van Nord Stream 2 stil te leggen voor onbepaalde tijd. Eerder was ingezet om de Nord Stream 2 aan het einde van de zomer operationeel te hebben. Met dit conflict zal die tijdlijn naar verwachting niet worden gehaald.

Tevens lekte vandaag een bericht uit dat men in Brussel bezig is om een energieplan op te stellen waarin het een vereiste wordt dat lidstaten ieder jaar op 30 september een minimumvoorraad aan gas in de voorraden moet hebben zitten. Dit zou ervoor moeten zorgen dat Europa minder effect zou moeten ondervinden van de opgelopen energieprijzen.

Relatief milde sancties vanuit de EU en VS

De nodige reacties kwamen ook uit andere landen. Zo ondertekende Biden direct na de erkenning een decreet waarin stond dat Amerikaanse bedrijven niet konden investeren in de twee regio’s Loehansk en Donetsk. Verder keurde de lidstaten van de EU vanmiddag een sanctiepakket goed om (meer) diplomaten te weren en om de handel met de twee regio’s te verbieden.

Daarmee lijken de landen met relatief milde sancties te komen zolang er nog een diplomatieke oplossing mogelijk is, iets wat Poetin overigens eerder vandaag heeft aangegeven. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kubela heeft het Westen juist opgeroepen om met zwaardere sancties te komen. Kabela gaf aan dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om dit conflict te stoppen.

China keurt Westerse sancties af 

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de sancties die de Westerse landen hebben opgelegd aan Rusland afgewezen. Ze geven aan dat sancties nooit de oplossing zijn voor conflicten en dat dit conflict in dialoog moet worden opgelost. China geeft aan dat zij vinden dat de VS de huidige crisis heeft doen oplaaien door het continue paniek zaaien. Verder werd gemeld dat men de zorgen van Rusland over de nationale veiligheid begrijpt, maar dat de soevereiniteit van alle naties gerespecteerd dient te worden.

Contact & Informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag advies? Neem contact met ons op via zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met onze medewerkers via de chat rechtsonder in beeld.