Deze week in de rubriek ‘Nieuwsberichten uit de energiemarkt’ gaan we dieper in op de enorme stijgingen in prijzen. De oorlog die sinds een aantal weken woedt tussen Rusland en Oekraïne was hier de katalysator van.

Enorme stijging in grondstofprijzen

Afgelopen week ging het enorm hard met de prijzen van de verschillende grondstoffen. Zo sloot de maandag 28 februari het april-contract voor gas nog op een prijs van 98,60 €/MWh. Vanaf dinsdag 1 maart liepen de prijzen enorm hard op, zo sloot de prijs die maandag op 121,67 €/MWh. De 2e maart zagen we intradag prijzen van bijna 200 €/MWh. Deze maandag, 7 februari, ontplofte de prijzen werkelijk en zagen we voor het april-contract prijzen van boven de 340 €/MWh intradag. De sluiting van maandag was rond de 227 €/MWh, wat de enorme volatiliteit aangeeft.

Ook de olieprijs schoot de lucht in. De prijs van Brent-olie nam in een week tijd toe van 96 $/Vat toe tot ruim 128 $/Vat eerder vandaag, inmiddels is de prijs weer iets gedaald en de sluiting van maandag 7 maart was rond de 122 $/Vat.

Toegenomen onzekerheid 

Handelaren lijken onzeker over eventuele verdere sancties vanuit het Westen richting Rusland, of een reactie vanuit Rusland op de opgelegde sancties. Er zijn momenteel grote zorgen over de leveringszekerheid. Geluiden klinken dat Russische olie geboycot gaat worden door de Verenigde Staten, indien dit gebeurd lijkt de stap naar gas een kleine. Het is niet bekend hoe de EU hierin staat.

Opvallend genoeg liep de prijs van CO2 sterk terug afgelopen week. Deze prijs leverde ruim 25% in en daalde van 83,66 €/EUA op de close van maandag 28 februari tot 66,42 €/EUA bij de close op vrijdag 4 maart. Gisteren, maandag 7 maart, sloot het toonaangevende december-contract  voor 2022 rond de 58,30 €/EUA, waarmee CO2 nogmaals flink inlevert. Het lijkt erop dat speculanten van de CO2-rechten af willen. Mogelijk lopen ze vooruit op een crisis met verminderde economische activiteit en dus een teruglopende vraag naar CO2-rechten.

Andere geluiden die de ronde doen geven aan dat bedrijven liquiditeit vrij (moeten) maken voor zogenaamde ‘margin calls’. Deze ‘margin calls’ zijn van toepassing op alle handelsposities en deze  worden groter naarmate de volatiliteit in de markt toeneemt. Met deze zelden vertoonde volatiliteit is dit opeens erg actueel.

Contact

Heeft u vragen? Via onze chat, rechtsonder in beeld,  staat u in direct in contact met onze medewerkers. Wilt u liever een accountmanager spreken, stuur dan uw verzoek via e-mail naar sales@pzem.nl