Deze week in de rubriek ‘Nieuwsberichten uit de Energiemarkt’ behandelen we een zeer actueel onderwerp wat momenteel de media en de wereld in haar greep houdt.  De aankondiging van de vredesmissie door president Poetin van Rusland en de daarbij horende mogelijke sancties.

Mogelijke volatiliteit op de energiemarkten

Gisterenavond heeft president Poetin van Rusland de twee regio’s Loehansk en Donetsk officieel erkend tijdens een toespraak op tv waarna hij een “vredesmissie” aankondigde in Oost-Oekraïne. Wat hij daarmee bedoelt blijft onduidelijk. Inmiddels zijn ambassadeurs van de Europese Unie bij elkaar gekomen om sancties tegen Rusland te bespreken. De EU heeft herhaaldelijk gezegd dat het gereed is om sancties met ‘hevige consequenties’ op te leggen aan de economie van Rusland. Deze sancties zouden vanmiddag al van kracht kunnen zijn.

Afgelopen winter schoten de energieprijzen omhoog door verschillende redenen. Lage Europese gasvoorraden, hoge CO2 prijzen, weinig LNG leveringen en de magere gasaanvoer uit Rusland droegen daar voornamelijk aan bij. Europa importeert ongeveer 90% van zijn gas en 40% is afkomstig uit Rusland. Bovendien is Europa de afgelopen jaren bezig om minder kolen te gebruiken waardoor het steeds verder afhankelijk is geworden van de gasaanvoer uit Rusland. In het geval dat de EU sancties aan Rusland oplegt zou de gasaanvoer naar Europa kunnen worden geraakt.

Ondertussen groeit de angst dat er een oorlog tussen Oekraïne en Rusland komt, waardoor de gasaanvoer richting Europa beperkt zou kunnen worden. In dat geval zou Europa meer moeten rekenen op hun huidige gasvoorraden en additionele LNG leveringen.
Al met al zou de volatiliteit op de energiemarkten kunnen toenemen, iets wat reeds gebeurde in het laatste kwartaal van 2021.

Contact & Informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag advies? Neem contact met ons op via zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met onze medewerkers via de chat rechtsonder in beeld.