In de rubriek ‘Nieuwsberichten uit de Energiemarkt’ houden we u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen van het conflict in Oekraïne.

Rusland valt Oekraïne binnen

Vanochtend vroeg rond de klok van 4.00 uur is Rusland binnengevallen in Oekraïne. Momenten later kwamen er meldingen binnen van raketinslagen in meerdere Oekraïense steden, waarmee een oorlog tussen de landen ontketend lijkt te zijn. Diverse media en ook verschillende televisieomroepen doen live verslag van de situatie.

In de EU en VS zijn momenteel spoed overleggen bezig, de verschillende landen beraden zich over verdere sancties. Een diplomatieke oplossing lijkt ver weg.

Energieprijzen schoten de lucht in 

Op de energiemarkten en financiële markten was direct een reactie te zien. Zo sloot het maart-contract voor gas gister nog op 88 €/MWh, maar opende het vanochtend op 101 €/MWh om vervolgens door te stijgen naar 125 €/MWh. Daarna stabiliseerde de prijs zich rond 115 €/MWh. Men lijkt zich zorgen te maken over de gastoevoer, waarin Europa enorm afhankelijk is van Rusland.

CO2 liet een ander beeld zien gister sloot het toonaangevende contract voor december 2022 net onder de 95 €/EUA, opende vandaag eveneens rond 95 €/EUA en daalde vervolgens naar 88 €/EUA. De olieprijs steeg sterk als reactie op de oorlogsverklaring. De grens van 100 $/Vat werd gebroken, vanochtend vroeg handelde deze nog rond de 94 $/Vat.

Contact & Informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag advies? Neem contact met ons op via zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met onze medewerkers via de chat rechtsonder in beeld.