In de rubriek ‘Nieuwsberichten uit de Energiemarkt’ houden we u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen van het conflict in Oekraïne.

LNG in Europa steeds krapper

Afgelopen week viel Rusland Oekraïne binnen waardoor de volatiliteit op de energiemarkt toenam. De Europese Unie heeft toen sancties opgelegd aan Rusland en bespreekt nu de optie om Rusland de toegang tot het internationale betalingssysteem SWIFT te ontzeggen. Het risico dat de levering van gas door Rusland aan Europa zal worden beperkt is dan ook flink toegenomen. Desondanks ontvangt Europa nog steeds gas uit Rusland en was de gasaanvoer afgelopen week zelfs hoger dan de weken daarvoor. Indien de gaskraan deels of volledig wordt dichtgedraaid door Rusland dan zal Europa zijn gasvoorraden moeten gebruiken en moeten rekenen op additionele LNG leveringen. De gasvoorraad van Europa is momenteel voor minder dan 30% gevuld. Door alle LNG leveringen is de afgelopen weken de opslagruimte voor LNG in Europa echter steeds krapper aan het worden. Om in de toekomst minder afhankelijk te worden van gasleveringen uit Rusland heeft Duitsland gisteren aangekondigd om 2 extra LNG terminals te gaan bouwen.

Vooralsnog blijft gasprijs turbulent

Op het moment van schrijven vinden er onderhandelingen plaats tussen Rusland en Oekraïne bij de Belarussisch-Oekraïense grens. Vooralsnog blijft vooral de gasprijs zeer turbulent. Het TTF gascontract voor April opende vanochtend rond de 127 €/MWh en zakte al vrij snel richting de 110 €/MWh. Na de aankondiging dat de twee landen in gesprek gingen is het contract heel even tot onder de 100 €/MWh gezakt en krabbelde het daarna weer iets omhoog. De volatiliteit van gas resulteert uiteindelijk in volatiliteit in de prijzen van stroomcontracten. Hierdoor is bijvoorbeeld de liquiditeit voor het Nederlandse Cal-23 jaarcontract zo goed als verdwenen. Dat in tegenstelling tot het Duitse Cal-23 jaarcontract, waar grote prijsverschillen te zien waren. Zo handelde dit contract op een gegeven moment op 145 €/MWh en later op 170 €/MWh.

Contact & Informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag advies? Neem contact met ons op via zakelijk@pzem.nl of sta in direct contact met onze medewerkers via de chat rechtsonder in beeld.