Vandaag, woensdag 25 januari  2023,  heeft de Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij N.V. (ZEH), voorheen bekend als PZEM N.V., haar belangen in PZEM Energy Company B.V (PZEM) en PZEM Pipe B.V. (100%) overgedragen aan EP Netherlands B.V. Dit is inclusief de belangen die PZEM heeft in Sloe Centrale Holding B.V. (50%).

Eind september tekenden ZEH N.V. en EP Netherlands B.V. de voorlopige (ver)koop overeenkomst en vandaag kreeg dit in Middelburg zijn beslag. De handelsnaam PZEM blijft bestaan voor PZEM Energy Company B.V. Hierna spreken we dan ook over PZEM. Zowel PZEM als ZEH blijven gevestigd in Middelburg, Zeeland.

View the English version of the news article here

 

Bekijk het persbericht

Via de links hieronder opent u het persbericht. U kunt kiezen uit de Nederlandse of Engelse versie van het persbericht.

PZEM vindt met EP Netherlands een nieuwe eigenaar die een sterke stimulans betekent voor haar gebalanceerde groeistrategie. De unieke positionering van PZEM in de energiemarkt geeft EP Netherlands de mogelijkheid verdere investeringen tot waarde te brengen. PZEM is verheugd dat deze samenwerking nu kan starten.

Niels Unger

Chief Executive Officer (CEO) PZEM

Met de overname van PZEM en Sloe breiden we onze aanwezigheid in Nederland graag uit. We kijken ernaar uit om samen te gaan werken met de medewerkers van PZEM en van de Sloecentrale.

Filip Biznár

Chief Financial Officer (CFO) EP Netherlands en PZEM

Ik ben blij dat PZEM in EP Netherlands een sterke nieuwe aandeelhouder/eigenaar heeft gevonden. In de zoektocht naar een nieuwe eigenaar voor PZEM was het voor ons als bestuur een belangrijke voorwaarde een partij te vinden die past bij de bedrijfsstrategie. Met EP Netherlands lijken we deze te hebben gevonden.

Frank Verhagen

Chief Executive Officer (CEO) ZEH

Energietransitie

Met EP Netherlands als nieuwe aandeelhouder en eigenaar bevindt PZEM zich in een uitstekende positie om in een levendige markt een stabiele en constante speler te zijn en te blijven. De energietransitie kent veel uitdagingen. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met verschillen tussen vraag en aanbod als de zon niet schijnt of de wind niet waait. Dankzij onze sterke positie in de energiemarkt blijven we een betrouwbare en stabiele leverancier van energie. En dankzij onze uitgebreide kennis en toegevoegde internationale ervaring kunnen we onze klanten nu nog beter van dienst zijn. PZEM richt zich op Asset Optimization & Trade, Analytics en het leveren van energieproducten en -diensten aan de zakelijke markt. Met de Sloecentrale leveren we een actieve bijdrage aan het balanceren van het Nederlandse elektriciteitsnet.

De positie van PZEM als Nederlands energiebedrijf blijft ongewijzigd. PZEM is in 1919 opgericht als provinciaal elektriciteitsbedrijf. We zijn dit na meer dan 100 jaar nog steeds omdat we blijven innoveren.

Over EP Netherlands

EP Nederland is een volledige dochteronderneming van EP Power Europe (EPPE). EPPE is een dochteronderneming van Energetický a Průmyslový Holding (EPH) en werd in 2016 opgericht door verschillende Europese activa in één dochteronderneming te groeperen. De groep groeit gestaag door nieuwe acquisities en behoort nu tot de top 10 van grootste Europese energiebedrijven op basis van erkend vermogen. EPH is een leidend Europees energiebedrijf met activiteiten in de Tsjechische Republiek, Slowakije, Duitsland, Italië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Praag. EPH is een verticaal draaiend energiebedrijf met activiteiten in de gehele energiewaardeketen. Denken valt aan activiteiten op het gebied van elektriciteitsproductie, mijnbouw, warmte opwek, handel, levering, gastransport en opslag. EPH beschikt over een brede portefeuille aan productie zoals kolen, gas en biomassa. In totaal werken er ruim 24.000 mensen voor de EPH Groep.

Press:

E: persvoorlichting@pzem.nl
M: +31 (06)20706641

Woordvoering*:
Voor PZEM
Niels Unger, CEO
Voor ZEH
Frank Verhagen, CEO

*graag uw verzoek en- of vraag indienen via e-mail, we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Veelgestelde vragen

 • Wie is EP Netherlands?

  EP Netherlands, een dochteronderneming van het Tsjechische energieconcern EPH, heeft in Nederland twee gasgestookte elektriciteitscentrales. De Rijnmondcentrale in Rotterdam Pernis is overgenomen van Blackstone en de Sloecentrale in de provincie Zeeland is voor 50% overgenomen van EDF S.A. en voor 50% als onderdeel van PZEM. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 1.670 MW wordt EP Netherlands een relevante speler op de Nederlandse energiemarkt, met een aandeel van circa 7,5% op het totaal conventioneel geïnstalleerd vermogen. EP Netherlands zorgt voor een stabiele energievoorziening in de complexe energietransitie.

 • Wie is EPH?

  EPH is een leidend Europese energiebedrijf met activiteiten in de Tsjechische republiek,Slowakije, Duitsland, Italië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Praag. EPH is een verticaal geïntegreerd energiebedrijf met activiteiten in de gehele energie waardeketen. Te denken valt aan activiteiten op het gebied van elektriciteitsproductie, mijnbouw, warmte opwek, handel, levering, gastransport en opslag. EPH beschikt over een brede portefeuille aan productie activa middels kolen, gas en biomassa. In zijn totaliteit werken er ruim 24.000 mensen voor de groep. EPNetherlands B.V. is een volledige dochteronderneming van EP Power Europe (EPPE). EPPE is een dochteronderneming van Energetický a Průmyslový Holding (EPH) en werd in 2016 opgericht door verschillende Europese activa in één dochteronderneming te groeperen. De groep groeit gestaag door nieuwe acquisities en behoort nu tot de top 10 van grootste Europese energiebedrijven op basis van geïnstalleerd vermogen. 

 • Gaat de naam PZEM verdwijnen?

  Vooralsnog blijft de naam PZEM Energy Company bestaan.

 • Wat betekent een overname voor het personeel?

  De verkoop van PZEM aan het Tsjechische EPH heeft voorlopig geen gevolgen voor het personeel van PZEM Energy Company. De komende twee jaar blijven de werknemers verzekerd van hun baan.

 • Wat wijzigt er niet en wat wel voor klanten?

  De handelsnaam PZEM blijft bestaan. De afspraken zoals die gemaakt en vastgelegd zijn in contracten blijven van kracht. Ook onze contactgegevens of codes veranderen niet. Daarnaast blijven wij uiteraard bereikbaar via de vertrouwde telefoonnummers, website, portalen en mag van ons de service worden verwacht zoals klanten die van ons gewend zijn.

 • Wat gaat ZEH doen?

  De Zeeuwse Energie Houdster Maatschappij (kortweg ZEH) heeft als hoofdtaak het houden van aandelen in N.V. EPZ. Vanuit deze hoofdtaak zorgt ZEH ervoor dat de productie van EPZ naar de markt wordt gebracht en is verantwoordelijk voor het managen van de risico’s behorend bij het houden van de aandelen in EPZ. Naast het belang in EPZ zal ook het aandelenbelang in BMC Moerdijk BV door ZEH worden gehouden, alsmede enkele andere meer bescheiden deelnemingen. Daarnaast draagt ZEH de zorg voor het beheer van de liquide middelen die ZEH als aandeelhouder van EPZ dient aan te houden. Overliquiditeit wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Aanvullend heeft ZEH als taak het bevorderen van nucleaire energie in Nederland in afstemming met EPZ. 

  Na verkoop zal de website van ZEH live staan.