Het stroometiket geeft inzicht in de herkomst van de geleverde elektriciteit aan eindverbruikers. Het gaat niet in op de geproduceerde elektriciteit.
Met Garanties van Oorsprong (GvO’s) werd al inzichtelijk gemaakt wat de herkomst is van hernieuwbare elektriciteit. Voor elektriciteit die niet uit wind of zon opgewekt is, bestond dit nog niet. Daarmee was de CO2-afdruk van deze vorm van elektriciteit onduidelijk. Door de volledige elektriciteitslevering in Nederland te certificeren krijgen de eindgebruikers (consumenten en bedrijven) volledig inzicht in de herkomst van de elektriciteit die zij gebruiken.
Het openbaar maken van de herkomst van de geleverde elektriciteit maakt de herkomst van elektriciteit in de Nederlandse energiesector dus transparanter. Het verplicht leveranciers van elektriciteit om de levering van elektriciteit te onderbouwen met een Garantie van Oorsprong (GvO) of een Certificaat van Oorsprong (CvO).
Ondanks de groei van hernieuwbare energie is het aandeel elektriciteit dat is opgewekt met brandstoffen zoals aardgas, nucleair en kolen nog steeds enorm groot in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. PZEM streeft ernaar de CO2-impact van haar portfolio zo laag mogelijk te laten zijn. Bij PZEM produceren we elektriciteit en via onze handelsvloer optimaliseren en verhandelen we deze portfolio. Uiteindelijk leveren wij onze energie aan zware industrieën maar ook aan supermarktketens, vakantieparken, timmerfabrieken en glastuinbouwbedrijven.
PZEM produceert electriciteit uit wind en zon, door verbranding van kippenmest en aardgas en nucleair, vanuit de enige kerncentrale in Nederland. Als we onze eindgebruikers elektriciteit in combinatie met CvO’s leveren, kiezen we voor CO2-vrije nucleaire opwekking. Bij elektriciteit die wordt opgewekt uit kernenergie komen namelijk geen CO2 en andere broeikasgassen vrij. Kortom, PZEM levert hiermee dus100% CO2-vrij. Dit kunnen we onderbouwen in ons stroometiket.
In 2018 werd de Wet Voortgang Energietransitie van kracht. Dit wetsvoorstel voorziet in een aantal wijzigingen van de Elektriciteitswet 1998 en Gaswet om de transitie naar een duurzame energievoorziening verder te faciliteren. Via een amendement werd een systeem van volledige transparantie geïmplementeerd. Dit om meer transparantie te creëren over de herkomst van elektriciteit in de Nederlandse energiesector. Het verplicht leveranciers van elektriciteit om de levering van elektriciteit te onderbouwen met een Garantie van Oorsprong (groene elektriciteit) of een Certificaat van Oorsprong (grijze elektriciteit).