De energieprijs onder de loep

Vraag & aanbod

Op de langere termijn wordt het aanbod van zonne- en windenergie steeds meer leidend. Maar dit veroorzaakt ook prijsschommelingen, want niet altijd waait de wind of schijnt de zon. Omdat we energie beperkt kunnen opslaan, zal het steeds meer een uitdaging zijn om vraag en aanbod zorgvuldig op elkaar af te stemmen.

Het weer

De temperatuur is van grote invloed op de vraag naar gas: bij warm weer is er sprake van een lage vraag; bij koud weer stijgt de vraag naar gas. Daarnaast is ook het aandeel duurzame energieproductie sterk afhankelijk van het weer: productie uit zonnepanelen is hoger bij meer zon en productie uit windparken is afhankelijk van wind. Ook extremere weersomstandigheden spelen een belangrijke rol: een gebrek aan wind veroorzaakt prijsstijgingen, net als het koudere weer tijdens de winter.

Geopolitieke gebeurtenissen

Door het terugschroeven van de gaswinning in Groningen is Nederland steeds meer afhankelijk van de productie en voorraden in het buitenland. De levering vanuit het buitenland kan natuurlijk onder druk komen door geopolitieke gebeurtenissen, zoals oorlog en economische conflicten.

Antwoorden op veel gestelde vragen

  • Ik vind de energiemarkt soms moeilijk te begrijpen. Hebben jullie ook een begrippenlijst?

    Het is een feit. De energiemarkt zit soms ingewikkeld in elkaar. Om u te helpen, geven wij u in onze Begrippenlijst uitleg over een aantal woorden, begrippen en termen die vaak voorkomen in de energiebranche.

Heeft u een vraag?

Onze marktanalist helpt u graag verder.  Stel u vraag rechts in het formulier en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*