De btw op energie wordt verlaagd van 21% naar 9%. Deze verlaging geldt vooralsnog alleen voor het jaar 2022 en gaat in op 1 juli 2022.

 

Aanleiding verlaging

Door de spanningen in Oekraïne zijn de marktprijzen voor energie de laatste tijd enorm gestegen. Als gevolg hiervan neemt de inflatie steeds verder toe. Wij houden u hierover op de hoogte via onze nieuwsberichten die ingaan op de ontwikkelingen in de energiemarkt.

 

Verlaging van 21% naar 9%

Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie te dempen, heeft de Nederlandse overheid maatregelen genomen: De btw op energie wordt verlaagd van 21% naar 9%. Deze verlaging geldt vooralsnog alleen voor het jaar 2022 en gaat in op 1 juli 2022.

Wilt u hier meer over weten? Ga dan naar de uitvoeringstoets tijdelijke verlaging BTW op energie | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl of wilt u meer weten over hoe uw energieprijs tot stand komt? Ga dan via onderstaande button naar onze hoe komt de energieprijs tot stand pagina.

Veelgestelde vragen

 • Waarom deze btw aanpassing?

  De reden van de btw verlaging was om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie te dempen.

  Deze tijdelijke, door overheid opgedragen aanpassing van 21% naar 9% is van toepassing voor alle Nederlandse huishoudens met stroom, gas of warmte.

  De verlaging duurt van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022. Vanaf 1 Januari 2023 gaat dit weer terug naar  21%.

 • Vanaf en wanneer is de btw verlaging van toepassing?

  Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op afname van energie vanaf 1 juli 2022 tot het einde van het jaar 2022.

  Wordt u op voorschot gefactureerd? Dan ziet u de verlaging van de btw voor het eerst terug op uw factuur in juni over juli. Wordt u gefactureerd op basis van werkelijk verbruik? Dan zit u dit terug op uw factuur in augustus over juli.

 • Wie heeft recht op de btw verlaging?

  Alle consumenten, bedrijven en andere organisaties die energie afnemen hebben recht op de verlaging van de btw.

 • Moet ik iets doen om van deze btw-verlaging gebruik te maken?

  Nee. PZEM zorgt er voor dat de btw-verlaging automatisch wordt doorgevoerd op uw factuur. U hoeft hiervoor dus niets te doen.

 • Hoe zit het met de vergoeding voor teruglevering van energie?

  De btw op de vergoeding voor teruglevering gaat evenals de btw op de levering omlaag van 21% naar 9%.