De btw op energie wordt verlaagd van 21% naar 9%. Deze verlaging geldt vooralsnog alleen voor het jaar 2022 en gaat in op 1 juli 2022.

 

Aanleiding verlaging

Door de spanningen in Oekraïne zijn de marktprijzen voor energie de laatste tijd enorm gestegen. Als gevolg hiervan neemt de inflatie steeds verder toe. Wij houden u hierover op de hoogte via onze nieuwsberichten die ingaan op de ontwikkelingen in de energiemarkt.

 

Verlaging van 21% naar 9%

Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie te dempen, heeft de Nederlandse overheid maatregelen genomen: De btw op energie wordt verlaagd van 21% naar 9%. Deze verlaging geldt vooralsnog alleen voor het jaar 2022 en gaat in op 1 juli 2022.

Wilt u hier meer over weten? Ga dan naar de uitvoeringstoets tijdelijke verlaging BTW op energie | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl of wilt u meer weten over hoe uw energieprijs tot stand komt? Ga dan via onderstaande button naar onze hoe komt de energieprijs tot stand pagina.

Veelgestelde vragen

 • Waarom deze btw verlaging?

  De reden van de btw verlaging is om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie te dempen.

 • Vanaf en wanneer is de btw verlaging van toepassing?

  Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op afname van energie vanaf 1 juli 2022 tot het einde van het jaar 2022.

  Wordt u op voorschot gefactureerd? Dan ziet u de verlaging van de btw voor het eerst terug op uw factuur in juni over juli. Wordt u gefactureerd op basis van werkelijk verbruik? Dan zit u dit terug op uw factuur in augustus over juli.

 • Wie heeft recht op de btw verlaging?

  Alle consumenten, bedrijven en andere organisaties die energie afnemen hebben recht op de verlaging van de btw.

 • Moet ik iets doen om van deze btw-verlaging gebruik te maken?

  Nee. PZEM zorgt er voor dat de btw-verlaging automatisch wordt doorgevoerd op uw factuur. U hoeft hiervoor dus niets te doen.

 • Hoe zit het met de vergoeding voor teruglevering van energie?

  De btw op de vergoeding voor teruglevering gaat evenals de btw op de levering omlaag van 21% naar 9%.