Wanneer heeft u recht op een verblijfsfunctie?

Wellicht heeft u per elektriciteitsaansluiting recht op vermindering van de energiebelasting. Deze vermindering geldt alleen voor onroerende zaken met een verblijfsfunctie. Als er sprake is van een verblijfsfunctie bedroeg deze vermindering in 2018 € 308,54 per jaar (€ 25,71 per maand), exclusief BTW. Is er geen sprake van een verblijfsfunctie? Dan bedraagt de restitutie € 0,00 per jaar.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer is er een verblijfsfunctie?

  Er is sprake van een verblijfsfunctie wanneer de aansluiting zich bevindt in een pand waarin gewoond en/of gewerkt kan worden.

  Ga voor een volledig overzicht  naar onze verblijfsfunctiepagina.

 • Wanneer is er sprake van een verblijfsfunctie?

  Er is sprake van een verblijfsfunctie wanneer de aansluiting zich bevindt in een pand waarin gewoond en/of gewerkt kan worden.

  Ga voor een volledig overzicht naar onze verblijfsfunctiepagina

   

 • Waarom wordt er energiebelasting in rekening gebracht?

  De overheid heft energiebelasting over het verbruik van elektriciteit en gas. Deze belasting is ingevoerd om het energieverbruik te verminderen. Omdat energieverbruik kan leiden tot het opraken van fossiele brandstoffen, uitstoot van broeikasgassen en verzuring, wordt energie duurder en gaan verbruikers er naar verwachting bewuster en zuiniger mee om.

 • Wanneer heb ik recht op vermindering of vrijstelling van energiebelasting?

  Onder bepaalde voorwaarden kunt u aanspraak maken op een lager tarief of zelfs vrijstelling van energiebelasting.

  Op onze website vindt u meer informatie en de meest voorkomende redenen die u als zakelijke energieafnemer nodig kunt hebben om een vermindering of vrijstelling van energiebelasting aan te vragen.

  Wilt u weten of u in aanmerking komt? Of wilt u een verklaring downloaden? Ga dan naar de Verklaringen energiebelasting.