Tarieven energiebelasting

Per 1 januari 2024 zijn de voorlopige tarieven voor energiebelasting van elektriciteit en gas gewijzigd door de overheid.

Hier is een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen:

  • Afschaffing van de ODE: Vanaf 2024 wordt de Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie (ODE) formeel afgeschaft, voor 2023 zijn de ODE-tarieven al op € 0,00 gezet.
  • Verandering in EB-tarieven voor laadpunten: Er zijn aparte energiebelastingtarieven voor laadpunten van elektrische voertuigen geïntroduceerd, waarbij geen ODE is meegenomen.
  • Verhoging van EB voor aardgas en verlaging voor elektriciteit: Vanaf 2024 verhoogt de overheid de energiebelasting op aardgas en verlaagt deze voor elektriciteit om het gebruik van elektrische warmteopties te stimuleren.
  • Verrekening vermindering energiebelasting: De energieleverancier verrekent de belastingvermindering met de energierekening. Wie in een jaar minder energiebelasting betaalt dan het bedrag van de belastingvermindering, krijgt toch de volledige belastingvermindering.

Deze wijzigingen zijn onderdeel van de inspanningen van de Nederlandse overheid om de energietransitie naar meer duurzame bronnen te stimuleren en om energiezuiniger gedrag te bevorderen.

Benieuwd hoeveel energiebelasting u betaalt voor uw (groot)zakelijk verbruik? Hieronder treft u een link naar een overzicht van de energiebelastingtarieven en de tarieven voor de opslag van duurzame energie voor 2022 en 2023.

 

Vrijstelling energiebelasting

Onder bepaalde voorwaarden kunt u aanspraak maken op een lager tarief of zelfs vrijstelling van de energiebelasting.

PZEM helpt u graag bij het aanvragen. In het overzicht hieronder vindt u de meest voorkomende verklaringen die u als zakelijke energieafnemer nodig kunt hebben om een voordeligere berekening of vrijstelling van energiebelasting aan te vragen.