PZEM, onderdeel van EP NL, speelt een belangrijke rol in de Nederlandse energietransitie door betrouwbare elektriciteitslevering via onze huidige gasgestookte centrales en het beheer van een aanzienlijke portefeuille van duurzame PPA’s (Power Purchase Agreements).

Wij streven naar een evenwichtige mix van verschillende energiebronnen en zetten in op continue en duurzame groei in onze productie-, leverings- en handelsactiviteiten. Hieronder vindt u een overzicht van de energiebronnen van PZEM. Ook kunt u hier het overzicht downloaden als PDF.

Sloe

Sloe centrale

Sloe centrale is een moderne gasgestookte elektriciteitscentrale op 870 MW. De output is gelijk aan het verbruik van twee miljoen huishoudens. Door haar flexibiliteit kan zij zich snel aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden zoals de gasprijs, renawables en netcondities. Sloe centrale staat bekend als een betrouwbare, veilige en efficiënte centrale. De specificaties zijn:

Rijnmond 1

Rijnmond 1 is een gasgestookte hoogrendementscentrale op de Vondelingenplaat bij Rotterdam Pernis en heeft twee gasturbines. Deze zijn goed voor 810 MW. Achter de gasturbines staan uitlaatgasketels. De centrale is bij schakelstation TenneT via een ondergrondse 150 kV-verbinding aangesloten op het landelijke net.

 

Rijnmond 2

Rijmond 2 is een gasgestookte hoogrenderende elektriciteitscentrale op de Vondelingenplaat bij Rotterdam-Pernis en heeft een geïnstalleerd vermogen van 426 MW. De centrale is uitgerust met een deNOx-installatie en is daarmee een van de schoonste gascentrales van ons land. Via een 13 km lange ondergrondse verbinding is de centrale aangesloten op het 380kV-net van het TenneT-schakelstation Simonshaven.

Enecogen

Enecogen is een energiecentrale met Formule 1-technologie. Gevestigd in Rotterdam-Europoort, de poort naar Europa. Schoon, betrouwbaar, efficiënt. Naast de centrale in MaasStroom is Enecogen een van de schoonste en meest efficiënte gascentrales in Europa vanwege de lage CO2-uitstoot, het hoge rendement (59%) en de lage NOx-uitstoot.

PZEM pipe

PZEM pipe is een 54,8 kilometer lange stalen hogedrukgasleiding met een diameter van 48″ (1200 mm) en is aangelegd voor het transport van aardgas met een maximale werkdruk van 79,9 bar(g). De pijpleiding van PZEM verbindt Sloe centrale in Vlissingen-Oost met het landelijke gasnet van de Gasunie in Woensdrecht/Ossendrecht. De procesflowbewaking voor de pijpleiding wordt aangestuurd vanaf de tradefloor (Dispatching) bij PZEM in Middelburg.